Fruit op het werk

Je hebt het vast weleens gehad; je hebt er helemaal geen zin meer in en je voelt je gesloopt. Dan kijk je op de klok en je ziet dat het pas 2 uur is! Wat?! Je moet nog een paar uurtjes doorwerken…. Maar, waar krijg je nou een snelle energie-boost van?

Gelukkig worden van fruit

Fruit eten is gezond, dat weet iedereen. Maar wist je dat je van fruit ook gelukkig wordt? Je lichaam haalt mineralen, vitaminen, antioxidanten én de natuurlijke suikers uit fruit. Fruit is bijvoorbeeld ook goed voor je bloeddruk en verlaagd het risico op hart- en vaatziekten!

Twee universiteiten, één in Engeland en één in Australië hebben hier onderzoek naar gedaan. Uit dat onderzoek is uitgekomen dat optimistische mensen meer carotenoïden in hun bloed hebben. Uit dit onderzoek is ook gebleken dat fruit eten zorgt voor een verhoogde productiviteit, creativiteit én je wordt er vrolijk van! Dit resulteert weer in een lager ziekteverzuim.

Maar waarom voelen we ons dan gelukkiger door het eten van fruit? In fruit zit de stof serotonine. Deze stof is een geluksgevoel booster, wat fruit eigenlijk een antidepressiva made by nature maakt! Je weet wat ze zeggen: “An apple a day, keeps the doctor away!”

Fruit eten op het werk

Ons fosfaatsysteem levert ons lichaam de energie voor korte, snelle en krachtige bewegingen van minder dan 10 seconden, zoals bijvoorbeeld bij een korte sprint. Dit systeem vult snel de opslag van adenosine trifosfaat, of ATP. ATP levert snel energie aan actieve cellen. Spieren hebben een bestaande hoeveelheid ATP die al klaar is voor actie, maar dit is slechts een klein beetje – juist genoeg voor een paar seconden. ATP wordt afgebroken door verwijdering van een fosfaat, waardoor het verandert in adenosine difosfaat (twee fosfaten). Om meer ATP te kunnen aanmaken, moeten onze spieren het ontbrekende derde fosfaat snel van ergens vandaan halen.

En daar komt creatine van pas. Omdat creatine een belangrijke rol speelt in dit systeem betekent meer creatine meer potentieel ATP, wat zich vertaalt in verbeterde prestaties op korte duur. Activiteiten met een lange levensduur en een lage intensiteit zijn niet alleen afhankelijk van creatine. Creatine zal u helpen bij het lopen van een sprint, maar zeker geen marathon.

Fruit eten is gezond, dat weet iedereen. Maar wist je dat je van fruit ook gelukkig wordt? Je lichaam haalt mineralen, vitaminen, antioxidanten én de natuurlijke suikers uit fruit. Fruit is bijvoorbeeld ook goed voor je bloeddruk en verlaagd het risico op hart- en vaatziekten!

Waarom u creatine moet gaan gebruiken

In het begin was ik hier best sceptisch over, ik zag nooit iemand zelf fruit meenemen naar het werk. Als collega’s trek hadden kochten ze een broodje in de kantine of gingen zij naar de dichtstbijzijnde supermarkt of café. Dus ik nam aan dat ze een stuk fruit wel zouden laten liggen. Tot mijn verbazing was dit niet het geval!

Op het werk wordt nu elke week een fruitdoos bezorgd en de resultaten zijn echt te zien. Ik merkte in de eerste twee weken al groot verschil. Fruit werd wel gegeten op het werk! Ik zag de sfeer op werk ook opbloeien en waar ik me nog het meest over verbaasde was dat de 4-uur dip was verdwenen! Er werd zelfs gevraagd of nog meer fruit was!

Zeg dus maar dag tegen energiedrankjes en chocoladerepen en kom maar op met fruit op het werk!

Fiscale voordelen van fruit op het werk

Fruit voor je werknemers aanbieden is geheel onbelast. Dit betekent dat de belastingdienst dit niet ziet als loon. De belastingdienst belast het bieden van koffie, thee, gebak en fruit niet en heeft dus geen gevolgen voor de BTW en loonbelasting. Dit is alleen het geval als het fruit aan alle werknemers wordt aangeboden en níet onderdeel is van de lunch. Dit is omdat het bevorderen van gezondheidsbewustzijn steeds belangrijker wordt. Fruit aanbieden past perfect in het kader van Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen en wordt daarom ook gestimuleerd, door middel van deze fiscale voordelen.

Indien er wordt gekozen om de Werkkostenregeling toe te passen, dan kan de verstrekking op nihil worden gewaardeerd. Als de oude regeling wordt toegepast, dan is het aanbieden van fruit op het werk een onbelaste vergoeding. Het behoort dus niet tot het loon van de werknemer.

Voor meer informatie over consumptie van fruit op de werkplek kan je informeren bij de belastingdienst.

Weetjes