Lactose (vrije) producten

Het gebeurt vaak dat mensen een lactose intolerantie krijgen, maar wat houdt dat precies in? In je lichaam is er een stofje lactase. Lactase is een stofje die aangemaakt wordt in de dunne darmwand. Lactose is namelijk een suiker. Als jouw lichaam te weinig lactase aanmaakt heb je lactose-intolerantie. Het is niet dat je de producten met lactose niet meer kunt eten maar, je kan hier bijvoorbeeld erg ziek van worden. Maar wat mag je nou eten en drinken als je lactose-intolerantie hebt? Inmiddels is dit enorm bekend en zijn veel bedrijven hier op ingesteld. Zij maken producten waar geen lactose in zit, zodat mensen met lactose-intolerantie dit product kunnen eten of drinken.

Waar zit lactose in?

Lactose zit in verschillende producten. Het is handig om te weten waar lactose in zit, dit maakt het makkelijker om met lactose -intolerantie om te gaan. In alle soorten melk zit lactose. Dit komt door de suiker die in lactose zit. Maar niet alleen in melk zit lactose ook in groente met kaassaus of in een gepaneerde groenteschotel. Dit zijn meestal kant en klare groenten. Je zal het misschien niet zo snel zeggen, maar ook in een fruitsalade in combinatie met yoghurt of room zit lactose. In aardappelpuree, wat erg bekend is in Nederland, zit ook lactose in. Dit is vaak aangemaakt met melk. In verschillende broodsoorten zit ook lactose. In bijvoorbeeld krentenbrood of croissantjes is deze stof ook aanwezig. Het lekkerste is dan om een roomboter op te smeren natuurlijk maar helaas zit hier ook lactose in. Bij het drinken valt het mee wat je allemaal niet mag. Hier zijn alleen frisdranken die op weibasis zijn gemaakt, zoals Rivella en Taksi niet drinkbaar. Hetzelfde geldt voor alle koffies met melk erin. Wil je weten waar nog meer lactose in zit? Klik dan hier.

Lactase is een stofje die aangemaakt wordt in de dunne darmwand. Lactose is namelijk een suiker. Als jouw lichaam te weinig lactase aanmaakt heb je lactose-intolerantie.

Lactosevrije producten

Gelukkig komen er veel bedrijven die rekening houden met mensen met een lactose-intolerantie. Zij maken de producten op een speciale manier, waarbij je het toch mag eten of drinken. Dit is natuurlijk super fijn! Sojadranken beginnen steeds populairder te worden, dit is namelijk gemaakt zonder lactose. Inmiddels zijn er ook kaas plakken die lactosevrij zijn en zelfs chocopasta wat geen lactose meer bevat. Zelfs als je nu zin hebt in een ijsje kan dit. Er is namelijk plantaardig ijs gemaakt wat geen lactose bevat. Zo zijn er nog vele andere producten die nu lactosevrij zijn. Maar zeker weten doe je het natuurlijk nooit. Daarom is het super belangrijk om altijd de verpakking te lezen als je boodschappen gaat doen. Ook zijn er vele recepten die je kan gebruiken om met lactosevrije producten kan koken. Zo kan je een lekkere maaltijd op tafel zetten zonder lactose!

Lactose voedingssupplementen

Tegenwoordig zijn er ook voedingssupplementen wat gebruikt kan worden om toch melk houdende producten te eten. Kerutabs zorgt er dus voor dat jij het kan eten en er geen last van gaat krijgen. Zo ben je dus eigenlijk vrij om alles te kunnen eten of drinken. Zo hoef je niet meer lang in de winkel te staan om te kijken wat er in het product zit. Wel goed opletten als je een lactose product gaat eten of drinken dat je dan een voedingssupplement in neemt.

Weetjes